Πεζοπορικές Διαδρομές

Δικαίως η Λέσβος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο παράδεισος του πεζοπόρου. Φυσικός πλούτος ανεξάντλητος, διάσπαρτα πολιτιστικά μνημεία, εκπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος και τις μικρασιατικές ακτές, αλλά κυρίως ένα δίκτυο καλά σηματοδοτημένων μονοπατιών την καθιστούν ιδανικό προορισμό για περιπατητικό τουρισμό.

Στην περιοχή Ερεσού Σιγρίου οι ομορφότερες διαδρομές σχετίζονται με το απολιθωμένο δάσος.

Το μονοπάτι της διαδρομής ξεκινά από το Γεωπάρκο, δίπλα στο Μουσείο Απολιθωμένων στον οικισμό του Σιγρίου, ακολουθεί χωμάτινο αγροτικό δρόμο μήκους περίπου 14,2 χλμ. και, αφού περάσει από το Γεωπάρκο της Πλάκας, καταλήγει στον οικισμό της Ερεσού. Πρόκειται για ένα μονοπάτι σε γυμνό έδαφος, που όμως προσφέρει ποικιλία για τον πεζοπόρο, καθώς εναλλάσσονται ανηφοριές και κατηφοριές με σημεία εξαιρετικής θέας, ιδιαίτερα στο σημείο με το μεγαλύτερο υψόμετρο, στα 198 μ., και σε απόσταση 10,6 χλμ. από το Σίγρι. Το χαμηλότερο από το ψηλότερο σημείο του μονοπατιού έχει υψομετρική διαφορά 170 μέτρα και ο πεζοπόρος έχει τη δυνατότητα να το περπατήσει και με την αντίθετη πορεία.

Το Πάρκο Απολιθωμένων συνδέεται με την κοιλάδα του ποταμού Τσιχλιώντα με μονοπάτι, μήκους 2,75 χλμ. Το χαμηλότερο από το ψηλότερο σημείο του μονοπατιού έχει υψομετρική διαφορά 220 μ. Η διαδρομή προτείνεται να γίνεται από την κοιλάδα του ποταμού Τσιχλιώντα προς το Πάρκο Απολιθωμένων, μια διαδρομή με ομαλή ανηφορική πορεία. Αν ακολουθηθεί η αντίθετη πορεία, αν και υπάρχουν ανά500 μ. πάσσαλοι που καθοδηγούν τον πεζοπόρο, υπάρχει κίνδυνος να μη βρεθεί το μοναδικό ίσως πέρασμα για μετάβαση από τη μια όχθη του ρέματος στην άλλη, λόγω της πυκνής παραποτάμιας βλάστησης, και ο πεζοπόρος να αναγκαστεί να επιστρέψει.